Декември най-накрая показа на какво е способен, като успешно финтира с температури близки до нулата.
Тълпите по улиците се разредиха до поносимия реалистичен минимум за София, а вятърът от предния ден се...хмм, "изпари". Макар, реално погледнато, да не може физически да го стори. Както и да е. НЯМАШЕ ВЯТЪР, ЕБАСИ КЕФА.

Какво по-успешно начало на полумесечието, ако не изтрещаваща вечер, някъде, с някакви?
Дестинацията беше ясна от началото на декември: любимата ми българска банда- Smallman .
Сложната част бе финансовата- като горда бедна студентка, трябваше да оперирам прецизно с оскъдните ми  финансови средства... Една благородна лъжа (мамо, ще празнувам осми декември с колежките) и никакви билети за градски транспорт по-късно...

О, Строежа! Три часа как младите дружини входа бранят...
Някой ми слага лента, и тогава се сещам да поогледам наоколо. Млади, умно изглеждащи хора пият в различни по цветност тайфи. Дочувам от колоните да се лее сладникав Pearl Jam. "Готино, но препълнено"-мисля си аз, докато се разправям с бармана за рестото, което той fail-ва да ми върне.
Изключително учтиво си проправям път през тълпата, за да стигна до много сполучливия location- пред мен на пет метра има монитор, и като цяло озвучаването на сцената се пада централно. Трябва да понасям бившия зад гърба си, и някаква неизвестна двойка пред мен. Нищо, поне имам троен джин с тоник, и гадже, което да ме брани. (Забавен факт: на радиус от 3-4 метра 80% от хората около нас се целуваха, очевидно е заразно)
Фонът продължава да е Pearl Jam (за трети път), плюс горе-долу известни песнички, на които разни каки пред мен сластно се поклащат. Кефя им се с любопитството на естет, и се проклинам, че съм се сковала в ъгъла.

Иде време и за Mindown.
Пичовете се раздават, но при сета им липсваха няколко неща:
1. Чувство за хумор.
Да, те се взеха абсолютно насериозно. Изпълниха всичко без грам коментари по темата, освен традиционните ("здравейте, ние сме...")
Не знам, ама за банда, която е световнонеизвестна, можеха да се раздадат малко повече за каузата "добро всеобщо настроение".

2. Ефекти.
Пълна скръб, но да не ги съдим- все пак са българска банда.

3. Качество на музиката.
Да не ги съдим, все пак са българска банда.

Това е коментарът ми по темата.
Не успях да се хвана за нищо- нито креативност, нито оригиналност, нито сценично поведение. Само един риф на предпоследната песен от сета им влезе като глътка свеж въздух в клуба.
Уви, така стана и с 4? , когато имаха изява със Smallman, така че предполагам, че тези, които се израдваха на Четворките, ще харесат и Mindown, с цялата им "сложност".


Час и половина по-късно сцената за мен придоби божествен оттенък.
 Запленена от плейлистът на Строежа- Tool-Stinkfist, A Perfect circle-The Outsider (Apocalypse "EPIC" mix), Deftones, Karnivool (тук вече ченето ми увисна, и остана така известно време).. през цялото време се драх пиянски, като доволно чух оттекване на лириките на TOOL и АPC от чужди лица, на вторите (естествено) предимно женски.
Тържествено обявих вечерта за успешна, въпреки едночасовото закъснение на първата група, и едночасовото им блеене на сцената. Но Karnivool в клуб?- Аз съм в облаците, търсете ме по следата от лиги.

Светлини загасват и т.н. ... и дългоочакваните мои персонални български герои изгряват.

Цветан Хаджийски (вокал): "Предупредиха ме да не пия, ама аз пих и сега се чувствам суууупееер"
(овации)
Сетът беше стегнат, и точен... може би трябва да си водя записки, щото забравям, ама със сигурност изпълниха Ocean, Evolution(X2), Labyrinth Of Present, Directions, 7... помня, че не изпълниха Two Rivers, за която така копнеех...
Не съм сигурна дали басиста, понеже беше висок, не погледна към мен и не се ухили до уши, понеже единствена знаех текстовете на почти всички песни, и куфеех в ритъм с непавноделните песни, за което, повярвайте ми,трябва мноооого слушане на песните... но да печем, че ме погледна, и се зарадва.
Никога не съм толерирала "фенското" държане след концертите- снимки, автографи, глупости.
Но да знаеш текстовете, и докато ги ееш с пълно гърло, някой от бандата да те погледне... БЕЗЦЕННО. Тогава той разбира, че фенът слещу него е наистина фен, съпреживява концерта, и абсолютно подкрепя това, което той вади директно от сърцето си, в тоя задимен клуб пълен с позьори.
Да, позьори.
Нямам тениска на Smallman, а тези около мен, които се бяха барнали с такава, гледаха тъпо като телета. Отпред се дочуваха врещения на припевите, и толкоз.
Както и да е. Просто ми е болно, че няма фен, по-голям от мен. Ето, казах го.
На Ouroboros се бях раздала най-много. Тея около мен се чудеха дали не съм се гаджосала тайно с някой от бандата сигурно... пфф, "фенове".

Окей, може и да не знаеш текста, но прояви някакво съпричастие към тази музикална амброзия!
Тръскането на глава, в абсолютен разрез с такта и врещенето "ИСКАМЕ СЛЕЙЪЪЪР" те прави... просто...гнида с промит мозък.
На мен онази вечер така ми повлия, че не можех да се взема в ръце- треперех, очите ми сигурна са блестели все едно съм на дрога. Може би телешки възторг. Пред такава музика, винаги.

Викнахме ги на бис четири пъти. Последната песен беше пак Evolution... не бяха подготвени за толкова бисове, затова избряха нея, и надуха гайдите малко в повечко.
Чудя се кога ще се усетят, че когато Цветан засвири, всички изпадаме в транс. Гайди и китара с неравноделни барабани- това може да ги изстреля на спътник, ако го прилагат максимално. Дано се усетят. освен ако не са го направили вече, и действат въпреки това. Като Истинска банда...

Outro с Deftones- Bored.
Не моа се запра.
В изблик на Ерос, заговарям момче с тениска на Meshuggah, като подръпвам моята (пак на същата банда), и оня си изкарва акъла.
Каза ми, че съм единствена, а аз почвам да усещам грешката си... (приятелят ми зад мен сигурно е навивал ръкави в тоя момент)...затова бързо се омитаме от клуба, без да се сбогувам с компанията, с която уж бяхме, макар да сме си разменили едва 2-3 реплики.

Вкъщи сънувах прекрасни пост-музикални сънища, а Smallman още оттекваха в главата ми. На сутринта снегът беше затрупал боклуците навън, та неволно се усмихнах, приетствайки новия ден. С още Smallman...

http://www.myspace.com/smallmanband